Tarina

Mikä on Kokoru?

Kokoru on luomani korutuotebrändi, jonka takana olen minä kultaseppä, muotoilija Anne Polttila. Kokorun tuotteita voi ostaa Helsingin ydinkeskustan työhuoneelta Pajalta, verkkokaupasta tai valikoiduilta jälleenmyyjiltä. 

Mikä on taustasi?

Juureni ovat Itä-Suomessa. Lapsuudesta asti olen ollut kiinnostunut käsitöistä ja taiteesta. Se on ohjannut minua tälle luovalle, kauniille ja ennen kaikkea elämän makuiselle polulle.

Opiskelin korumuotoilua ensimmäisen kerran Karjaalla Västra Nylands folkhögskolanissa. Siellä syttyi intohimo ja oppimisen halu muotoiluun ja metallin muokkaamiseen, joka johdatti minut opiskelemaan Lahteen. 

Valmistuin muotoilijaksi (AMK) Lahden Muotoiluinstituutista 2009. Suoritin samaan aikaan myös kultaseppäalan artesaanitutkinnon.

Vuonna 2009 perustin KOKORU:n. Nykyään minulla on ihana jaettu liike- ja työtila Paja Helsingin Kampissa Eerikinkatu 18:sta.

Mitkä materiaalit kiinnostavat työssä eniten?

Jalometallit ja erityisesti hopea on ollut eniten käyttämäni materiaali. Juurikin materiaali ja sen työstäminen on ollut kiinnostukseni lähde ja kohde koko urani ajan. On ollut mieletöntä oppia hallitsemaan esimerkiksi miten hopea taipuu ja käyttäytyy, mitä kaikkea pienestä palasta voikaan luoda. Olen kokeilunhaluinen ja töissäni olen käyttänyt myös puuta, tekstiiliä tai kierrätlysmateriaaleja. Tällä hetkellä olen tekemässä materiaalikokeiluja metallin ja betonin yhteensovittamisesta.

Teetkö tilaustöitä?

Teen tilaustöitä. Olen tehnyt esimerkiksi lukuisia kihla- ja vihkisormuksia, jotka on suunniteltu asiakkaan kanssa yhdessä hänen toiveidensa mukaan. Koen suurta kunniaa olla osana tätä prosessia, jossa luodaan merkityksellisiä tarinoita korun muotoon.

Mikä inspiroi?

Inspiraation lähteitä on monia riippuen siitä, olenko tekemässä omaa mallistoa, tilaustyötä, vai pitämässä työpajaa.

Oman malliston inspiraatiot tulevat useasti oivaltamisesta, ympäristön havainnoinnista, tai materiaalikokeiluista.

Tilaustöihin inspiraatio tulee asiakkaalta, hänen toiveistaan sekä asiakkaasta itsestään.

Työpajat inspiroivat minua ohjaajana suuresti. Ohjaajana kannustan luovaan ajatteluun ja rohkaisen kokeilemaan ja oppimaan käsillä tekemisen kautta. Asiakkaan innostus ja tekemisen meininki on todella inspiroivaa, puhumattakaan kursseilla syntyvistä uusista oivalluksista.